skip to Main Content

Sebastiaan Zaal Assurantiën | Met oog op de toekomst

Delen

Zaal Risicomanagement

Waar ligt de innovatie en vernieuwing voor ondernemers, vanuit de verzekeringsadviseur? Lagere premie ieder jaar, goede schadeafwikkeling en verder je mond houden (werkelijk een antwoord in mijn eerste onderzoek). Persoonlijk vond ik daar weinig vernieuwing en al helemaal geen innovatie uit komen. Hoe is het plaatje eigenlijk in 2025… en in 2030. Daar, in 2018, was mijn vraag en uitdaging. Ik woonde toen overigens al een jaar of 8 in Koudekerke, vanwege de liefde.

Waar is de vernieuwing te vinden? Verzekeringspolissen worden steeds meer een standaard, aangevuld met beperkende clausules om risico’s vanuit de verzekeraar (de kans op schade) te verkleinen. Vaak niet terecht, wel geaccepteerd. Een familiebedrijf, bijvoorbeeld, kent andere waarden als het gaat om personeelsrisico’s dan een commercieel bedrijf in de bemiddeling van arbeidsmigranten. En toch krijgen ze dezelfde verzekeringspolis.

Toen begin 2019 een bevriende ondernemer zei, “Die verzekeringen geloof ik wel, help mij met mijn niet verzekerbare risico’s” wist ik het: Dat wordt mijn bedrijf!
Op hetzelfde niveau adviseren als de huisjurist en accountant, dan wel voor de risico’s van een bedrijf en tegen een vaste vergoeding en als het nodig is: commissievrije oplossingen.

Daar lag wel een uitdaging. Wanneer je besluit op het zelfde niveau wil adviseren en werken, dan ook gelijkwaardig aanbieden. Hierom ben ik begonnen met de Pre-Master Risicomanagement aan de Universiteit van Twente. In deze Pre-Master staat niet het beheren van risico centraal (stoplichtmodel), maar het omgaan met risico’s, onzekerheden in een snel veranderende wereld. (voor de liefhebber: De VUCA wereld) Ter illustratie: toen ik aan de opleiding begon bestond covid-19 nog niet, maar covid-19 heeft op alle ondernemers invloed gehad, positief of negatief. Na het -met goed gevolg- afronden van de Pre-Master besloot ik mij als risicospecialist te positioneren met twee adviesgebieden:

Bedrijfsmatig risicomanagement
Digitale/Cyberrisico’s

Risico is per definitie een adviesgebied waarbij de gevolgen per situatie onzeker zijn. Een risico voor de directie is anders dan voor financieel, IT of HRM. Dan is er nog niet gesproken over de mensen op de werkvloer, die ook weer anders met risico’s omgaan “Ik vertel maar niet dat ik op het linkje in mijn mail heb geklikt, ik heb morgen beoordeling” (gevolg is een Ransomware aanval, terwijl IT mogelijk binnen een paar minuten een oplossing voor handen had/heeft).

Vaak weten ze van elkaar niet waar de specifieke risico’s liggen. Daarom beginnen we altijd met doelgericht te kijken naar risico’s (klein beetje technisch)

1.Doelgericht omgaan met risico’s:
a.Wat is het doel
b.Wat is daarbij onzeker en voor wie is het onzeker
c.Wat gaan we daar aan doen en met wie?
2.Diversiteit: Organiseer diversiteit omdat juist verschillende perspectieven een breder beeld geven
3.Durven; Onzekerheden vinden we niet fijn. We durven deze bespreekbaar te maken.
4.Doen: Ook al is het allemaal niet zeker, je zult toch een besluit moeten nemen.
Vanaf dit moment kun je als risicoadviseur echt van toegevoegde waarde zijn in de stappen die een onderneming kan nemen om doelgericht om te gaan met onzekerheden. Dit wordt momenteel gelukkig ook onderkent. Sinds februari 2020 heb ik tevens mijn AFM vergunning voor het bemiddelen van verzekeringen. Als oplossing voor alle verzekerbare bedrijfsmatige risico’s inclusief AOV. (Maar als je bij je verzekeringsadviseur wilt blijven, ook prima. Ik help ondernemers bij complexe risico’s)

Deze nieuwe kijk op risico’s is voor iedereen die wil omgaan met risico’s, kansen en de onderliggende onzekerheden. Niet alleen om schade te beperken, maar juist om de ongekende mogelijkheden vanuit onzekerheid te zien en te benutten.

https://zaalrisicomanagement.nl|telefoon 085-4011062 |
https://www.linkedin.com/in/sebastiaanzaal/ |
https://www.instagram.com/zaalrisicomanagement/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top