skip to Main Content
Graphic Avenue - Logo

5 eigenschappen van een goed logo

Delen

5 eigenschappen van een goed logo

Eén van de eerste dingen die jij gaat doen als je je eigen bedrijf gaat starten of net bent gestart, is een logo ontwerpen of laten ontwerpen. Maar wat maakt een logo goed en succesvol? Hierbij 5 punten om zeker rekening mee te houden tijdens het ontwerpproces.

1. Simpel

Sterke business logo’s zijn vaak zeer eenvoudig en tot op het bot uitgekleed. Denk bijvoorbeeld aan het Nike-logo. Vraag je dus altijd af: kan er nog iets weggelaten worden? Heeft je logo veel uitleg nodig? Dan is er nog ruimte voor verbetering. Een krachtig beeldmerk spreekt meestal voor zich.
Een goed logo is ook tijdloos. Het hoeft maar één keer gemaakt te worden en gaat een leven lang mee zonder uit de tijd te raken. Bijvoorbeeld het logo van Google, de basis is al jaren hetzelfde, terwijl de veranderingen subtiel zijn. Ook Coca-cola heeft al sinds het begin min of meer hetzelfde logo, enkel de kleur is gewijzigd en de vorm van de letters is subtiel aangepast.

2. Herkenbaarheid

Wees creatief. Een wereldbol gebruiken voor een internationaal opererend bedrijf mag misschien duidelijk zijn, maar is niet erg origineel. Je wilt geen “dertien in een dozijn”-logo. Zorg dat je logo herkenbaar en onderscheidend is.

3. Verwachting

Wat wil je uitstralen als bedrijf of merk? En wat verwacht jouw doelgroep of klant? Iets wat jij mooi vindt, hoeft niet per se ook je (toekomstige) klantenkring aan te spreken. Verdiep je in je doelgroep. Zorg dat jouw uitstraling en de klantverwachting met elkaar matchen. Heb jij een bedrijf in autobanden, zorg dan dat je logo een stoere en robuuste uitstraling heeft. Dan ga je niet voor een knalroze logo met een frivool en krullerig lettertype eronder.

4. Praktisch

Gebruik niet een onbeperkt aantal kleuren in je logo. Je logo is veel sterker als het kleurenpalet beperkt wordt. Zorg ook dat de gebruikte kleuren bij elkaar passen.
Ook moet een logo goed leesbaar zijn. Je wilt dat je logo gebruikt kan worden in het klein op briefpapier of op je website, maar ook groot op bijvoorbeeld een uithangbord of als autobelettering.
Let op de betekenis van je logo. Het mag niet verkeerd uitgelegd kunnen worden. Let ook op logo’s met afkortingen als je handel gaat drijven met het buitenland: wat betekent jouw logo of afkorting in dit land? Je wilt niet met iets verkeerds geassocieerd worden.

5. Authentiek

Doe onderzoek naar je concurrenten en zorg dat je een logo ontwerpt of laat ontwerpen wat uniek is. Je wilt verwarring bij je klanten voorkomen. En je wilt al helemaal geen plagiaat plegen. Wees authentiek.
Heb jij een uniek en sterk logo? Of is er ruimte voor verbetering?

Wil je de stijl vinden die past bij jou en je bedrijf?
Of heb je al een huisstijl, maar ben je niet tevreden?
Wil je je huidige zichtbaarheid vergroten en meer klanten aantrekken?

https://www.graphic-avenue.nl/academy/minicursus-consistent-zichtbaar-zijn/

 

 

Tips van Ankie Gijsel van Graphic Avenue
https://www.graphic-avenue.nl/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top